Filband
Ontdek het onontdekte Iran. Het dorp Filband is een van de mooiste dorpen in de noordelijke provincie van Iran dat vaak in de oceaan van wolken is verdwenen. De zonsopgang en zonsondergang is een andere unieke attractie van het dorp, waar je het lenteweer kunt ervaren tijdens het warme zomerseizoen.

Waar is het dorp Filband?
Filband is een van de beste bestemmingen voor natuurliefhebbers die een rondreis maken door Iran. Het dorp is gelegen in een van de hoogste bergen van de provincie Mazandaran en heeft een schilderachtig, mooi landschap. Dit dorp is in feite een van de mooiste dorpen in deze provincie en een prachtige reisbestemming tussen alle toeristische plaatsen in Iran gedurende het warme seizoen van het jaar.
Filband ligt op 2700 meter boven zeeniveau en wordt in de meeste tijd van het jaar omringd door een wolkenzee. De oceaan van wolken is op zichzelf een fenomeen.

Het dorp, ook bekend als het dak van Mazandaran, heeft veel natuurlijke en culturele bezienswaardigheden. Er zijn ook veel waterbronnen rondom het dorp, zoals Lar. Het is een kleine waterbron met veel mineralen die gebruikt wordt om nierpijn te behandelen.

Waar komt de naam Filband vandaan?
Het dorp ligt op grote hoogte en was daardoor in het verleden moeilijke bereikbaar. Hierdoor kreeg het dorp de naam Filband, wat in het lokale dialect ‘moeite en vermoeidheid’ betekent.

Wat kun je doen in het dorp Filband?

Fotograferen
Filband is ideaal voor fotografie liefhebber. Je kunt hier de meest prachtige en spectaculaire foto’s maken van het diverse landschap, ongerepte natuur en de zonsopgang en zonsondergang te midden van de wolkenzee.

Excursie in de natuur
Het dorp heeft een ongelooflijke aantrekkingskracht. Dat maakt dat je iedere keer naartoe wil reizen en er doorheen wil wandelen.
De klokken van de schapen van de lokale bevolking, dichte mist of de geur van regen geven je een fris en levendig gevoel. Één van de paden die je kunt nemen om te verkennen, is het pad naar het Stenengebergte. Wees wel voorzichtig en maak gebruik van lokale gids. Zonder een gids en de juiste uitrusting loop je het risico dat je in de problemen komt en verdwaalt.

Alpinisme
Filband is ook bij uitstek geschikt voor de klimliefhebbers. Het beklimmen van de toppen rond het dorp mag echter alleen begeleid door lokale gidsen en vereist een goede voorbereiding van de deelnemers.
Twee populairste klimroutes rondom het dorp Filband zijn:
1. Klimmen tot het Hasin-bon hoogte
2. Bergwandeling van Filband naar Qasem en het dorp Alimastan (tweedaagse tour)

Accommodatie

Het dorp verwelkomt veel gasten in het voorjaar en de zomer, dus het vinden van een plek om te verblijven in deze twee seizoenen is niet eenvoudig. Bovendien heeft Filband geen hotel. Voor overnachting moet je bij de lokale mensen terecht, wat een onvergetelijke reiservaring is. Ook kamperen in de natuur van het dorp in warme seizoenen is het meest populaire bij de toeristen die Fibland bezoeken.

Voorzieningen
In dit dorp heb je toegang tot diensten zoals sanitaire voorziening in huizen en villa’s. Er is een plaats in het dorp met de naam ‘tekiye-e qarb’, die voor verschillende gelegenheden wordt gebruikt, zoals het huren van kamer, het gebruik van een badkamer enz. Houd er rekening mee dat tijdens de vakantie en de zomer, het regelmatig voorkomt dat het water om 12 uur ’s middags wordt afgesneden vanwege het hoge aantal toeristen.

Beste seizoen om naar het dorp Filband te reizen
De beste tijd om naar Filband te reizen is het voorjaar en de zomer. Het weer in herfst en winter is koud en voor de gewone mensen en toeristen is het moeilijk om de kou op zo’n hoogte te trotseren.

Toegangsweg naar het dorp Filband
Om het dorp vanuit Teheran of andere noordelijk steden te bereiken, moet je de weg naar Haraz volgen, 25 kilometer vanaf Amol, nadat je door het dorp Sangchal bent gekomen, kom je aan bij het dorp Filband. Dan kun je genieten van de verbluffende schoonheden en landschappen.