Voor velen is Iran de perfecte reisbestemming. Voor de ene is het land de walhalla is van cultuur, oudheid en geschiedenis, voor de ander is het een “unexpected traveling”; onverwachte plaatsen, onverwachte warmte en gastvrijheid, onverwachte natuur en onverwachte skipistes. Iets dat ze eerder niet voor mogelijk hadden gehouden.

Op basis van de cijfer van KLM is het aantal Nederlanders dat een reis boekt naar Iran fors toegenomen. Reizigers zijn laaiend enthousiast over hun reis.

Laten we eens kijken waar het allemaal omdraait om te begrijpen waarom meer reizigers dan ooit hun aandacht richten op deze verleidelijke Midden-Oosten Natie.

Hier 20 redenen om Iran te bezoeken


Teheran, Azadi toren, Azadi tower, Azadi torre, Vrijheid Toren, vakantie, reizen iran

1) Teheran

Het begint met Teheran. Deze metropool is de basis van kunstgalerieën, musea een aantal opvallende architectuur, zoals de Vrijheid Toren (Azadi Toren).

Kish, Kish eiland, zonvakantie, strandvakantie, Perzische golf, Grieks schip

2) Kish

Strandvakantie in Iran? Je zou je wenkbrauwen optrekken als je dit hoort. Maar het land heeft prachtige zandstranden. Kish is een prachtig klein eiland in de Perzische Golf. Jaarlijks bezoeken een miljoen reizigers dit kleine eiland, waar ook mooie bezienswaardigheden, hotels en winkelcentra te vinden zijn.

Roze moskee, Nasir ol molk moskee, shiraz, pink moskee, gekleurde ruiten, moskee Iran

3) Nasir ol Molk Moskee

Even spectaculair is de Nasir ol Molk moskee, ook Roze Moskee genoemd. De moskee is beroemd vanwege gekleurde ruiten.

Qashqai, Qashqai volk, nomaden, Qashqai stam, Quashqai

4) Qashqai volk

Even een paar dagen je leven vereenvoudigen bij de Qashqai nomadenstam. Tussen het Zagros gebergte in het Zuiden van Iran waar deze stam woont, kun je samen met hen een back to basic life leiden.

Dizin, Shemshak, skivakantie, skiën, skipiste, Iran

5) Dizin en Sjemsjak

Nog verrassender is als je bedenkt dat er in dit land twee moderne skipistes zijn. Dizin en Sjemsjak (Shemshak), op een kleine afstand ten noorden van Teheran, zijn twee moderne skipistes.

Matinabad, eco tour, duurzaam toerisme, ecotoerisme

6) Matinabad

Aan de rand van de woestijn ligt een prachtige oase. Rust, stilte en ruimte zijn de kenmerken van deze bijzondere locatie. Overnachten in een kleine karavanserai is een unieke ervaring.

Vank Kathedraal, Esfahan, Isfahan, Vank cathedral

7) Vank kathedraal Esfahan

Deze kathedraal is een must-see als je in Esfahan bent. Het is gebouwd in 1606. Begin 2018 heeft Iran UNESCO verzocht om Vank kathedraal als werelderfgoed te registreren.

Tabriz, Bazaar van Tabriz

8) Tabriz

De Bazaar van Tabriz, de voormalige hoofdstad van de Safawieden 1501 tot 1736, is ook erkend door UNESCO.

Kandovan, Kandovan Laleh Rocky Hotel

9) kandovan

De expliciete karakteristieken van dit duizenden jaren oud dorp komt door de constructie van de huizen. Mensen die daar zijn komen wonen hebben de natuur onaangetast gelaten en zich aangepast aan de omgeving door in de rotsen grotten uit te hollen, zodat ze daar kunnen wonen. Hierdoor konden ze zich beschermen tegen extreem koud weer in het noordoosten van Iran.

Voor de beste reiservaring is de 4-sterren Kandovan Laleh Rocky Hotel een aanrader.

Ardabil

10) Ardabil

Iran heeft in totaal 12 werelderfgoederen waaronder de Khānegāh (leszaal) en het heiligdom van sjeik Safi al-Din. Deze soefimeester heeft de leszaal laten bouwen. Deze stad is ongeveer vlakbij de grens met Azerbeidzjan.

Bisotun, Behistun, Behistan, Bisoetoen, inscriptie in spijkerschrift, reliëfs in een rotswand

11) Bisotun

Deze kleine stad staat op de werelderfgoedlijst. De koning Darius I heeft opdracht gegeven om de inscriptie (zijn overwinningen en daden) te schrijven.

Pasargadae, Pasargad, het Achaemenidische Rijk, Graftombe van Cyrus de Grote de stichter van het Perzische Rijk in Pasargadae.

12) Pasargadae

Pasargadae was de hoofdstad van het Achaemenidische Rijk en is nu de rustplaats van Cyrus de Grote. Hij stichtte de stad tijdens de 6e eeuw voor Christus.

Cyrus de Grote was de grondlegger van mensenrechten. Pasargadae wordt gezien als het eerste rijk waar culturele diversiteit van verschillende volkeren werd gerespecteerd.

Persepolis, Darius I, ruïnes van Persepolis, Darius de Grote,

13) Persepolis

De verwoeste stad Persepolis dateert van 515 jaar voor Christus. Het is een van ’s werelds beste voorbeelden van oude architectuur. In 1979 werd deze stad tot werelderfgoed verklaard.

Mashhad heilige stad

14) Mashhad

Een van de populairste steden van Iran is Mashhad, waar de grootste moskee van Imam Reza is gevestigd. Deze moskee biedt ruimte aan 500.000 mensen.

Yazd, windtoren, ventilatie, windvanger, woestijnstad

15) Yazd

In het zuidoosten van Esfahan (Isfahan) lig de woestijnstad Yazd. Deze stad is bekend met zijn oude windvangers of windtoren. De functie windvangers was om de wind te vangen voor natuurlijke ventilatie en verkoeling.

Keveshk eiland, toeristisch eiland, Iran, Khoezestand, Khouzestan,

16 Keveshk eiland

Een onbekend eiland in het zuidwesten van Iran. Een plek waar je rust en totale ontspanning op een perfecte manier kan ervaren.

Het Naghshe Jahan Plein, Meidan Emam, Meidan Sjah, Ontwerp van de wereld, Esfahan, Isfahan

17) Het Naghsh-e Jahan Plein

Dit plein (UNESCO werelderfgoed) is in de 17e eeuw door de Sjah Abbas de Grote gebouwd. Het plein is op het Tiananmenplein (Plein van de Hemelse Vrede) in China na het grootste plein ter wereld.

Shiraz, Eramtuin, grorpsreizen

18) Shiraz

Verder naar het zuiden toe ligt de stad Shiraz in de regio waar het Perzische Rijk is ontstaan. De stad staat bekend als de stad van liefde, rozen en wijn en ook vanwege een aantal bekende dichters. Shiraz wordt de stad van poëzie genoemd.

 

Een van de toeristische attractie van deze stad is de Eramtuin. Deze tuin is een oude tuin met verschillende monumenten en een botanische tuin.

Kaspische Zee, strandvakantie, Ramsar, toeristische stad in het noorden van Iran,

19) Ramsar

Deze stad aan de Kaspische Zee is een van de toeristische trekpleisters in Iran. Attracties zijn onder meer warmwaterbronnen, de vakantieplaats van de Sjah en het gebergte Alborz.

Qeshm eiland, zonvakantie, strandvakantie, toeristisch eiland

20) Qeshm eiland

Dit dolfijnvormige eiland in de Perzische Golf heeft een overvloed aan natuurlijke bezienswaardigheden, zoals de vallei van de sterren, zoetwaterputten, het mangrove woud, een traditionele scheepswerf, dolfijnen, reuze schildpadden en nog veel meer.

De beste reisbeleving is om van Qeshm eiland naar Kish eiland te reizen.