Visum voor Iran is een artikel van Cocobanco, waar verschillende soorten visa voor Iran en in het algemeen worden beschreven.

 

Hoe vraag je visum aan
Om een visum aan te vragen voor Iran, ga je eerst naar deze website https://evisatraveller.mfa.ir/en/request/ .  Scroll naar beneden en klik Start a Visa Application. Deze website is van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Iran. Daar laat je je registreren en selecteer je het type visum. Zorg ervoor dat je de volgende documenten bij je hebt:
  • geldig paspoort (geldig voor tenminste 6 maanden)
  • pasfoto (digitaal)
  • een afbeelding van jouw paspoort (eerste pagina)
 
Iran kent elf soorten visa. Hieronder lees je in het kort verschillende soorten type visa:
Type A – inreisvisum : geldt voor staatshoofden en politici. Voorwaarde is dat zij formeel uitgenodigd moeten zijn.
Type B – Toeristenvisum: wordt verstrekt aan mensen die Iran als toerist willen bezoeken.
Type C – Bedevaartvisum: wordt verstrekt aan buitenlandse moslims die heilige plaatsen willen bezoeken, zoals Mashhad of Qom.
Type D – Diplomatiek (S-service) : alleen medewerkers van de consulaire vertegenwoordiging met een diplomatiek paspoort krijgen dit type visa.
Type E – Studievisum: buitenlandse studenten en of onderzoekers kunnen onder bepaalde voorwaarde voor deze visa in aanmerking komen.
Type F – Tijdelijk werk : buitenlandse experts en specialisten die in Iran willen werken, kunnen conform bepaalde voorwaarde, deze visa krijgen. Het is belangrijk dat je een uitnodiging hebt van het bedrijf in Iran en er een werkvergunning is afgegeven door de Ministerie van Werkgelegenheid en Sociale Zaken van Iran.
Type G – Transitvisum : buitenlanders die op doorreis zijn en Iran willen passeren krijgen dit type visum. Voorwaarde is dat je een geldig visum moet hebben voor het land waar je naar toe reist of een verklaring van dat land dat je bij aankomst visum krijgt.
Type H – Media : dit type visum wordt verstrekt aan de journalisten en de leden van persgroepen.
Type I – Investeren : buitenlandse investeerders krijgen visum type I. Voorwaarde is dat je goedkeuring moet hebben van Organization for Investment Economic and Technical Assistance, een dienst van Ministerie van Economische Zaken van Iran.
Type M – Huwelijksvisum : buitenlandse mannen die getrouwd zijn met een Iraanse vrouw, evenals hun nakomelingen.
Type T – Medisch visum : Dit type visum wordt verstrekt voor medische doeleinden. Voorwaarde is dat je goedkeuringsbrief moet overleggen van een erkend medisch centrum.
Toeristenvisum

Overgroot deel van visa dat verstrekt wordt is toeristenvisum. Sinds een paar jaar hebben Europeanen meer belangstelling voor Iran en boeken vaker een reis – eerder een groepsreis – naar dit land. Op basis van de statistieken is het aantal Nederlandse reizigers met maar liefst 400% gestegen.

 

Toeristen uit de EU krijgen op een internationaal vliegveld een toeristenvisum uitgereikt. De administratieve afhandeling van een visumaanvraag op het vliegveld duurt 2 tot 3 uur. Daarom is het handig als je een paar dagen voor je vertrek eerst via deze website https://evisatraveller.mfa.ir/en/request/applyrequest/ je visumaanvraag indient. Dan hoef je op het vliegveld niet lang te wachten.

 

De kosten van een toeristenvisum op een internationaal vliegveld zijn €75,00.

 

Nieuw visumbeleid

Iran heeft sinds kort een nieuw visumbeleid ingevoerd voor Europese toeristen die zowel naar Iran en naar de VS reizen. Volgens het beleid van de VS, het zogeheten Visa Waiver Program, onderdanen van visumvrije landen die naar de VS willen reizen  mogen niet meer zonder visum de VS in als zij eerder naar Iran hebben gereisd. Veel wereldreizigers ervaren dit als lastig. Iraanse regering komt deze reiziger tegemoet door het beleid aan te passen. Voortaan krijg je in je paspoort geen stempel of sticker als je Iran binnenkomt. Op deze manier komt de VS er nooit achter dat je in Iran op vakantie bent geweest. Dat is een voordeel voor reizigers die plannen hebben om na een bezoek aan Iran ook naar de VS te gaan.

 

De volgende blog beschrijft de betaalpas speciaal voor toeristen die Iran bezoeken.

 

Graag tot de volgende blog.

 

Team cocobanco