CocobancoCocobanco
Wachtwoord vergeten?

Zakenreis

In Iran vakbeurzen, leveranciers bezoeken, exporteren of de markt verkennen, Cocobanco helpt ondernemers bij het samenstellen van hun reis.

De Iraanse markt biedt ambitieuze ondernemers, die over de grenzen zaken willen doen, een scala aan economische mogelijkheden. Kansrijke secoten zijn de energie- in het bijzonder duurzame energie, agro & food , infrastructuur, gezondheidszorg, watersector, luchthaven en luchtvaart.

Cocobanco verzorgt uw reis volledig. Vliegticket (business – of first class), uitstekend vervoer, uitstekend hotel, Nederlands of Engelssprekende reisleider en gids. De Iraans-Nederlandse oprichter van Cocobanco, Mehran Pourmiri, is door zijn achtergrond en kennis van beide culturen een uitstekende partner voor u. Neem gerust contact met hem op en bespreek de mogelijkheden.

Tips voor uw eerste stappen op de markt in Iran

Een aantal tips voor wie zijn eerste stappen op de Iraanse markt wil zetten:
• Doe eerst een grondig marktonderzoek en neem de tijd hiervoor. De marktsituatie in Iran is anders. Zorg er dan voor dat voldoende kennis hebt van de marktsituatie en de geldende reglementen voor uw product c.q. dienst.
• Het prijsniveau is vaak bijzonder laag, mede door de lage waarde van Rial (Iraanse munteenheid) en de lage productiekosten. Het prijsniveau is vaak belangrijker dan de geboden kwaliteit. Voor belangrijke producten c.q. diensten, zeker in de energie- en gezondheidssector, wordt er echter wel veel belang gehecht aan de hoge kwaliteit.
• Het is aan te raden om gebruik te maken van de diensten van een deskundige vertegenwoordiger die over het netwerk en de nodige connecties beschikt en goede informatie heeft over de Iraanse markt en eventueel voor service na de verkoop kan zorgen.
• Maak duidelijke en concrete financiële afspraken.
• Houd rekening met de bureaucratische rompslomp.
Om gevoel te krijgen met de markt en uw kennis vergroten, kunt u overwegen deel te nemen aan een beurs. Daar kunt u in contact komen met Iraanse bedrijven en informatie inwinnen. Dat zorgt ervoor dat u een betere inschatting kunt maken van de marktsituatie.

Marktwerk

Via een tussenpersoonNeem voldoende tijd om een betrouwbare en gemotiveerde agent of distributeur te vinden. In elk geval is het aanbevelenswaardig overeenkomsten af te sluiten die beperkt zijn in de tijd en / of beperkt zijn tot een bepaalde minimumomzet.

Een bedrijf oprichten ter plaatse
Voor meer informatie neem contact met dhr. Mehran Pourmiri op of zie deze website https://www.investiniran.ir/en/home .

Hoe vindt en screent u uw partner of klant
Het is niet eenvoudig om betrouwbare informatie te vinden over bedrijven. De beste manier om informatie te verkrijgen, is om advies en referenties te vragen van andere vakmensen of deskundigen. Wij kunnen u hiervoor in contact brengen met onze partner.

Hoe verlopen betalingen en hoe beperkt u de risico’s
Een van de maatregelen, die wegens politieke onenigheid en strijd tegen Iran, omvatte het afsluiten van het SWIFT-systeem, het informaticaplatform waarlangs de internationale geldstromen lopen. Internationale betalingen verliepen lange tijd problematisch. Sinds 16 januari 2016 zijn de sancties tegen Iran opgeheven en heeft het land opnieuw toegang tot het internationale financiële systeem. Met ingang van februari 2019 hebben Duitsland, Frankrijk en het Verenigde Koninkrijk een nieuw betalingssysteem opgericht genaamd INSTEX (Instrument voor Supporting Trade Exchange). Het is voornamelijk bedoeld om handel met Iran mogelijk te maken. Dit systeem is relevant voor bedrijven die in de volgende industrieën actief zijn: medicijnen en medische apparatuur, voedsel en landbouwproducten. Een derde van Nederlandse export naar Iran is afkomstig uit deze sectoren. Er wordt gekeken of het systeem gefaseerd uitgebreid kan worden naar andere sectoren.

Tips bij het zakendoen in Iran

Zakelijke gesprekken en omgangsvormen
Zakendoen kost tijd in Iran en persoonlijke contacten zijn van cruciaal belang. Bij een ontmoeting hoort een uitgebreid ontvangst. U krijgt thee of koffie, een uitgebreide voorstelling van alle medewerkers en een rondleiding door het bedrijf. Veelal volgt er een uitnodiging voor een uitgebreide lunch en / of diner.
Als al van bij het begin van het gesprek blijkt dat de doelstellingen ver uit elkaar liggen, kunt u excuses aanbieden, het gesprek beëindigen en beleefd proberen vervroegd te vertrekken. In het andere geval is het beter om te blijven, want weggaan kan als onbeleefd worden beschouwd. Een andere oplossing is op voorhand de uren van de meeting vastleggen, maar dit is geen garantie dat uw Iraanse relatie dit zo begrepen heeft. Controleer dit na en maak concrete afspraken hierover.

Beslissingen
In het algemeen kan het lang duren voordat in Iran beslissingen worden genomen. Dit betekent niet dat uw Iraanse tegenpartij geen interesse heeft en geen deal wil afsluiten of aan het onderhandelen is met andere partijen. Meestal liggen een ingewikkeld goedkeuringsproces en of een zoektocht naar financiering aan de trage beslissingsprocedure ten grondslag.

Stiptheid
Iraanse zakenlui zijn over het algemeen stipt. In Teheran zit het verkeer vaak vast. Derhalve het verkeer en de vele files in de hoofdstad kunnen zorgen voor een enorme vertraging. De stad van noord naar zuid doorkruisen kan in het ergste geval meer dan 2 uur duren. Iraanse zakenlui zijn gewend aan de lang en vastzittende files en passen hun reistijd daarop aan. Voorkom dat het verkeer en file roet in het eten gooien en vertrek eerder van hotel of neem een hotel in de buurt van plaatsen waar uw belangrijke afspraken plaatsvinden.

Islam
In Iran gelden islamitisch regels. Het is dus verboden om alcohol te importen, te verkopen en te nuttigen. Discotheken en bars bestaan niet. Voor vrouwen gelden specifieke kledingvoorschriften. Het is aanbevelingswaard geen tijdschriften en/of catalogus mee te nemen met afbeeldingen van niet bedekte vrouwelijke lichaamsdelen.

Kledingsvoorschriften
Vrouwen, ook buitenlandse, moeten in het openbaar een hoofddoek dragen. Neem dus een hoofddoek of sjaal in de handbagage mee. Deze mag van licht materiaal zijn en in een kleur naar keuze. Draag een lange broek met daarboven een loszittende jas of hemd (geen doorzichtig materiaal) die minstens tot halverwege de dijen komt, met lange mouwen, die gesloten kan worden tot onder de kin. Open sandalen met blote voeten is geen probleem. Make-up mag gebruikt worden, maar niet te opvallend.
Mannen dragen meestal een pak. Een das wordt zelden gedragen door officiële gezagsdragers. Van westerse zakenmensen wordt dit aanvaard.

Gebaren
De duim opsteken is een belediging in Iran. Met de benen over elkaar zitten wordt niet op prijs gesteld.

Begroeting
Van vrouwen wordt niet verwacht dat zij een hand geven in het openbaar, een vriendelijke glimlach en een knik met het hoofd volstaan. Het is aanbevelingswaarde om geen initiatief te nemen om vrouwen de hand te schudden, neem een afwachtende houding aan. Als zij zelf aanstalten maakt, kunt u gerust de hand te schudden.

Relatiegeschenken
Geschenken (Iraanse nougat, handnijverheid) worden ter herinnering gegeven door de Iraniërs en worden ook graag ontvangen (chocolade en kantoorgadgets).

Send us a Message